erven schenken in spanjeFoto: Malaga

Wil je direct makkelijk een vraag stellen? Klik hier. Geen kosten >

Erven en Schenken in Spanje

De erfbelasting en schenkbelasting zijn in de EU per land anders geregeld en kennen eigen landelijke en soms, zoals in Spanje, zelfs regionale tarieven.

Voorts gaat Spanje bij de heffingen uit van de erfgenaam/ontvanger, terwijl andere landen uit kunnen gaan van de erflater/schenker. Dit betekent dat je als resident van Spanje altijd aangifte dient te doen van de ontvangst van een erfenis of schenking.

Plan tijdig

Vermogensbestanddelen die in Spanje gelegen zijn en onderdeel uitmaken van een erfenis of schenking zijn onderhevig aan de heffing van erf- of schenkbelasting.

De hoogte van de erf- of schenkbelasting is afhankelijk van de omvang van de verkrijging, de graad van verwantschap én de omvang van het netto vermogen van de verkrijger.

Samenwonende partners worden in Spanje nog altijd niet als gehuwden of familie maar als derden beschouwd, hetgeen tot twee keer zo veel erfbelasting kan leiden.

Op onze weblog BelastingenSpanje tref je de actuele nationale tarieven aan.

Kunnen wij je helpen?

Mocht je een erfenis of schenking ontvangen en je zoekt hulp bij de (fiscale en/of juridische) afwikkeling daarvan? Neem dan makkelijk contact met ons op:

Stel makkelijk je vraag >

Je ontvangt binnen 1 werkdag reactie