Notaris spanjeSe vende: “Te koop”

Wil je direct makkelijk een vraag stellen? Klik hier. Geen kosten >

Practisch 

Een huis in Spanje gevonden, wat nu?

Als je een woning in Spanje hebt gevonden die je zou willen kopen, neem je doorgaans contact op met de verkopende partij. Dit kan de eigenaar zelf zijn maar veelal is dit een makelaar of via internet.

Er zullen bezichtigingen plaats vinden en als de woning je aanspreekt en je verwacht er qua prijs ook uit te komen, dan komende de eerste papieren op tafel – vaak een ‘reserveringscontract’ – en wordt je verzocht om een eerste relatief kleine aanbetaling te doen om aan te geven dat je serieus bent en om de woning tijdelijk uit de verkoop te halen. Dit heeft als doel om je enkele dagen de tijd geven om na te denken en een definitief bod te doen.

10 stappen

Om je inzicht te geven in de stappen die doorlopen dienen te worden, al dan niet op eigen initiatief, hebben wij op onze website ‘Koopbegeleiding Spanje‘ het kooptraject uitgewerkt in 10 stappen.

Het verdient aanbeveling om ter voorbereiding deze 10 stappen aandachtig door te lezen.

Sleutels bij de notaris 

Bij de notaris wordt de aankoop uiteindelijk geformaliseerd. De notaris controleert of de verkoper werkelijk de eigenaar is, dat er geen beslagleggingen zijn en of de gemeentellijke onroerend goed belasting betaald is (in Spanje heet dit de ‘IBI’).

U dient het restantbedrag te betalen en krijgt dan de sleutels overhandigd. Als de verkoper een hypotheek had of je zelf een hypotheek neemt, dan zullen er vertegenwoordigers van de bank bij zijn en als er een makelaar bij de koop betrokken is geweest zal deze er ook zijn. Als er buitenlandse verkopers zijn, kunnen er ook nog vertalers of belangenbehartigers aanwezig zijn. Het kan soms gezellig druk zijn.

Veilig kopen > Voorkom verrassingen!

De notaris controleert echter niet of er bestemmingsplannen zijn die ongunstig kunnen zijn, evenmin of bijvoorbeeld een vereniging van eigenaren projecten heeft gepland of verhuur van appartementen aan toeristen verbiedt. De notaris heeft doorgaans ook geen derdenrekening (zie ook ‘financiële aspecten bij aankoop‘).

Het is belangrijk dat al deze zaken vooraf al gecontroleerd en geregeld zijn. Wij controleren deze zaken vooraf en stemmen vervolgens alles met de notaris af zodat de notariële akte is opgesteld en gecontroleerd voordat je na de notaris gaat. Dit alles vormt onderdeel van onze koopbegeleiding. Je kunt dan met een gerust hart veilig de koop van je woning tekenen.

Juridische begeleiding voor veilig kopen in Spanje

Onze Nederlandstalige advocaten, juristen en adviseurs begeleiden je graag bij het veilig kopen van een huis in Spanje.

Kunnen wij je helpen?

Als je meer informatie wilt of direct een offerte wilt aanvragen, laat ons dat dan weten. Wij zijn je graag van dienst.

Stel makkelijk je vraag >

 

Je krijgt binnen 1 werkdag reactie