Brexit in zicht: dit zijn de fiscale gevolgen

Op 31 december zal het Verenigd Koninkrijk zich afscheiden van de Europese Unie. Graag zetten wij de fiscale consequenties voor bedrijfsoperaties tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021 op een rijtje.

Wat zal er veranderen met betrekking tot belastingen?

1. De verkoop of aankoop van goederen aan of van Britse bedrijven zal voortaan worden beschouwd als export of import. Inkomende goederen dienen bij de Spaanse douane te worden aangegeven, voorzien van een DUA (douane) document en tevens zal de BTW bij de douane moeten worden betaald. Britse bedrijven moeten zich bij de Spaanse douane registreren middels een EORI nummer (Economic Operator Registration and Identification).

2. Transacties van goederen en diensten worden niet langer als intra-communautair beschouwd en om die reden worden deze operaties niet meer gedeclareerd via EU 0% BTW aangiftes en/of Intrastat.

3. Indien Spaanse bedrijven via internet goederen verkopen aan Britse particulieren, zal de regelgeving met betrekking tot afstandsverkopen niet langer toepasbaar zijn.

4. Britse bedrijven die in Spanje betaalde BTW willen terugvragen kunnen dit niet meer digitaal doen via het HMCR portaal. Er zal in dit geval in Spanje een Spaans resident als fiscaal vertegenwoordiger van het bedrijf moeten worden benoemd. Ditzelfde geldt indien een Brits bedrijf zich in Spanje moet registreren voor BTW-doeleinden als gevolg van de in de Spaanse BTW-wetgeving voorgeschreven verplichtingen.

5. Over het algemeen zullen diensten die door een Spaans bedrijf worden geleverd aan een Brits bedrijf worden beschouwd ‘als gerealiseerd op Brits grondgebied’ en er hoeft dan geen Spaanse BTW te worden berekend. Er zijn echter een aantal uitzonderingen (zoals advisering, accountancy, uitlenen van personeel, etc.) waarbij er mét Spaanse BTW moet worden gefactureerd indien de effectieve uitvoering in Spanje plaatsvindt. Bij twijfel raden we aan om de exacte aard van de dienstverlening door ons te laten analyseren.

 

Wil jij ook succesvol zaken doen in Spanje?

Wij richten dochterbedrijven één tot drie maanden sneller op dan andere kantoren doordat:

  • Wij weten precies welke documentatie en informatie er nodig is vanuit Nederland en België.
  • Wij weten hoe we de fiscaal-juridische en volmacht structuren van het Spaanse dochterbedrijf op de structuren van het Nederlandse of Belgische moederbedrijf af dienen te stemmen.

Wij hoeven dit wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, met ons kun je direct van start.

Vanwege dezelfde reden kun je via ons zes maanden tot een jaar eerder in full business zijn dan via andere partijen (die mogelijk op andere gebieden weer meer gespecialiseerd zijn dan wij, geen probleem, maar ook niet jouw of ons voordeel).

Profiteer van onze tips

Wij houden relaties gratis op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Wil je ook op de hoogte blijven?

Meld je dan makkelijk aan via een klik op de button ‘Gratis Tips’ rechts op deze pagina. Zorg dat je meer weet dan je concullega 🙂.

Gratis downloads om je snel op weg te helpen

Wil je je snel inlezen? Download gratis:

Wil je makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over het zaken doen in Spanje? Of wil je een vrijblijvende offerte voor het oprichten van een dochterbedrijf in Spanje of  het verzorgen van de boekhouding en belastingaangiften van je dochterbedrijf in Spanje?

De initiatiefnemer van de website DochterbedrijfSpanje.nl/be, Euro Economics (sinds 1996) is met een team van ruim 60 medewerkers het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Profiteer van onze ervaring en stel makkelijk je vraag via deze link.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Geen kosten