Huizenprijzen stijgen nergens ter wereld zo hard als in Barcelona

Spaanse hoofdstad Madrid op nummer 4, na Dublin en Shanghai

Woningprijzen Barcelona toegenomen met bijna 17%

Twee (!) Spaanse steden staan in de top 5 van wereldsteden waar de huizenprijzen in 2018 het hardst zijn gestegen. Barcelona staat op de eerste plaats met een gemiddelde stijging van 16,9 procent in 2018, en hoofdstad Madrid staat op nummer 4, met een toename van 10,2 procent.

Madrid en Barcelona zijn samen met Dublin en Shanghai, waar de huizenprijzen respectievelijk met 11,6 en 11,2 procent stegen, de enige steden ter wereld waar de huizenprijzen met meer dan 10 procent zijn toegenomen. Dat blijkt uit de vijfde editie van het rapport Global Living van CBRE Global Investors, waarin de huizenprijzen in 35 grote steden wereldwijd worden geanalyseerd.

‘Significante groei’

‘Zes van de tien steden met de grootste stijgingen bevinden zich in Europa. Drie daarvan, Barcelona, Madrid en Dublin, kregen tijdens de economische crisis te maken met forse dalingen van de huizenprijzen, en deden er langer over om zich te herstellen na de recessie. Nu heeft het herstel definitief ingezet en is er sprake van significante groei‘, aldus CBRE.

Barcelona: van renovatie naar nieuwbouw

In Barcelona was de activiteit op de huizenmarkt de afgelopen jaren vooral gericht op renovatie en verbouwingen van oude panden. De meest geliefde – en dus de duurste – wijken in de stad zijn Sarrià-Sant Gervasi, Eixample en Les Corts. Nu de kansen in deze wijken afnemen, richten projectontwikkelaars zich meer op gebieden in de periferie van Barcelona, aldus CBRE, hoewel het bouwvolume op dit moment nog altijd lager is dan voor de crisis. De prijzen voor nieuwbouw zijn in de afgelopen drie jaar gestegen met 6 procent in de stad.

Madrid: prijsstijgingen in centrum en luxe buitenwijken

In Madrid is er met name vraag in het midden- en hoogsegment. De prijzen stijgen een stuk harder in het centrum van de Spaanse hoofdstad en in de luxere buitenwijken. Daardoor zijn de huizenprijzen in districten als Salamanca, Chamartín en Chamberí bijna weer terug op het hoogste niveau van voor de crisis.

Hoewel de gemiddelde prijzen in de hele stad nog onder die van 2008 liggen, trekt het economisch herstel steeds meer projectontwikkelaars en investeerders aan en nemen de bouwvergunningen jaarlijks met 30 procent toe.

Beide steden ook in top 25 duurste steden

Zowel Barcelona als Madrid behoren tot de 25 duurste steden ter wereld als het gaat om vastgoed. Barcelona staat in de wereldranking op nummer 21, met een gemiddelde prijs van 292.362 euro, en Madrid op nummer 24 met een gemiddelde prijs van 244.040 euro.

Uit het rapport blijkt dat Hong Kong op dit moment de duurste stad is om te wonen, met een gemiddelde huizenprijs van 874.372 euro, gevolgd door Singapore en Vancouver.

Huren Madrid met 11,1 procent gestegen

Als het gaat om de groei van de huurprijzen staat Madrid wereldwijd op de tweede plaats met een groei van 11,1 procent, na Lissabon, waar de prijzen met 20,9 procent zijn gestegen.

In Barcelona stegen de prijzen met 7,7 procent en daarmee komt de Catalaanse hoofdstad op de vijfde plaats.

Meer informatie?

Heb je vragen over dit artikel? Laat het ons weten en mail ons via deze link.

Wil je andere informatie? Zie hieronder een selectie van pagina’s om je snel op weg te helpen en een link om makkelijk je vraag te stellen of ons je commentaren te geven.

Meest gelezen, snel op weg

Wil je direct makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over belastingen in Spanje of financieel-fiscaal-juridische ‘all-in’ begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje?

Stel via deze link makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie