Sportfiscaliteit brengt merk Spanje in gevaar

Liga-voorzitter Javier Tebas dringt aan op maatregelen

Volgens Javier Tebas, voorzitter van La Liga, moet Spanje fiscale maatregelen treffen om het voor grote spelers aantrekkelijker te maken om bij Spaanse clubs te voetballen. Tebas vreest dat voetballers er anders voor kiezen om bij buitenlandse clubs de gaan spelen. Dat schrijft hij in dagblad Expansión.com.

Bezorgd om fiscale verschillen

“We zijn momenteel erg bezorgd over de fiscale verschillen tussen de Europese landen, die rechtstreeks van invloed zijn op het professionele voetbal en de bijdrage van deze industrie aan de schatkist. Onlangs vond in Italië een belastinghervorming plaats, die inhoudt dat professionele voetballers die door een club in dat land zijn ingehuurd, geen belasting betalen over de helft van hun salaris. Maar Italië is niet het enige land binnen de grote Europese competities met belastingvoordelen die van invloed zijn op de concurrentiepositie van La Liga en de clubs.”

Speler met netto salaris van 6 miljoen, kost in Spanje 12 miljoen

“De cijfers spreken voor zich. Als een Spaanse club een grote buitenlandse speler wil contracteren met een salaris van 6 miljoen euro netto, bedragen de kosten bijna 12 miljoen euro bruto per jaar.

Bij een Franse club zou 30% van het inkomen worden vrijgesteld van belasting. Daarom zouden de kosten voor de Franse club niet boven de 9 miljoen euro uitkomen. In het geval van Italië zouden de kosten dankzij de bovengenoemde hervorming niet meer dan 8 miljoen euro bedragen. En in het Verenigd Koninkrijk, hoewel a priori de belastingheffing hetzelfde is, zijn er andere belastingvoordelen voor de buiten het land gegenereerde inkomstendie zorgen voor een grotere fiscale aantrekkingskracht voor voetballers.

En stel dat de kosten die betaald worden aan een agent voor het inhuren van een speler, voor een Spaanse club 5 bedragen, is dat in het geval van een Britse club 3,7 en een Duitse of Franse club slechts 2,5.”

Vertrekkende spelers

“Dit fiscale panorama op Europees niveau heeft tot gevolg dat grote spelers de neiging hebben om naar andere competities te vertrekken, simpelweg omdat de belastingstelsels deze clubs in staat stellen om onder betere voorwaarden voetballers te contracteren. Het meest directe gevolg hiervan is dat de wedstrijden aantrekkelijker zullen zijn voor de fans, waardoor een groter publiek wordt bereikt en er meer inkomsten worden gegenereerd.”

Minder creatie van rijkdom

“Deze vicieuze cirkel zal de creatie van welvaart door de professionele voetbalindustrie in ons land ondermijnen. Als gevolg hiervan zal deze rijkdom in de vorm van inkomsten, werkgelegenheid en belastingen ten gunste van de staat worden afgeleid naar die andere landen die hun professionele voetbal wél helpen.

Bedenk dat volgens een onderzoek van PwC de professionele voetbalindustrie een omzet heeft die overeenkomt met 1,37% van het bbp, jaarlijks 4.100 miljoen euro aan belastingen bijdraagt ​​en goed is voor 185.000 banen. Bovendien is het een sector van solidariteit en de ruggengraat voor de groei van andere sporten.

Elk jaar dragen de clubs die deelnemen in La Liga 64,4 miljoen euro bij aan het amateurvoetbal, damesvoetbal en andere sporten door middel van percentages over tv-inkomsten en andere bijdragen. Daar komt de bijdrage aan het merk Spanje nog een bovenop.”

Gevaar

Al deze positieve bijdrage aan de samenleving komt in gevaar als de spelers, die hoge belastingen betalen waar ze wonen, ervoor kiezen om te spelen en belasting te betalen in andere competities vanwege de belastingvoordelen die die landen bieden.

Maatregelen

De meesten van ons zijn het erover eens dat hoe hoger het salaris is, hoe hoger de belasting moet zijn. Maar zou het niet logischer zijn om fiscale homogenisering in de sector op Europees niveauna te streven? Zolang die situatie niet is bereikt, vragen we in ons land om maatregelen die vergelijkbaar zijn met die van onze concurrenten, opdat een sector die zorgt voor zoveel welvaart als die van het Spaanse profvoetbal, niet ten onder gaat.

Meer informatie over dit onderwerp? Mail ons, je bent van harte welkom.

Wil je weten wat wij doen? Lees dan door:

EuroEconomics Topsport

Fiscaal-Juridische begeleiding van Topsporters in Spanje 

Wij zijn gespecialiseerd in het verzorgen van belastingaangiften en het fiscaal-juridisch begeleiden van buitenlandse profsporters in Spanje.

Internationale belastingaspecten zijn van belang:

  • In het jaar van aankomst in Spanje: controle financieel-fiscale aspecten in de spelers-, agenten- en clubcontracten, bepaling of er direct sprake zal zijn van fiscale residentie of nog niet, afstemming met het thuisland, beoordeling bezittingen en bedrijfsstructuren in het thuisland of andere landen.
  • Gedurende het verblijf in Spanje: als er ook inkomsten (zoals imagerechten) en bezittingen (zoals vastgoed en bedrijven) in andere landen zijn’. Beoordeling belastingverdragen hoe de buitenlandse inkomsten en bezittingen in Spanje gedeclareerd dienen te worden.
  • Bij vertrek uit Spanje: beoordeling residentiesituatie in Spanje in het jaar van vertrek, eventueel tijdig maatregelen nemen voor gunstige afstemming met het nieuwe land.

Op de hoogte blijven? 

Wij versturen twee keer per maand een update of nieuws gerelateerd aan financieel-fiscaal-juridische onderwerpen over topsport in Spanje.

Er zijn geen kosten aan verbonden, je weer afmelden is eenvoudig.

Makkelijk aanmelden voor de Topsport Updates Spanje 

Vragen over topsport in Spanje?

Stel ons makkelijk je vraag en bel ons op 0034 93 215 12 23 of mail ons naar:

topsportspanje@euroeconomics.com

Je krijgt binnen 1 werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.