Ontsnappen digitale nomaden aan de fiscus?

Home  >>  Belastingen Spanje  >>  Ontsnappen digitale nomaden aan de fiscus?

Ontsnappen digitale nomaden aan de fiscus?

On maart 11, 2020, Posted by , In Belastingen Spanje, With Reacties uitgeschakeld voor Ontsnappen digitale nomaden aan de fiscus?

De ‘digital nomad’ was tot een paar jaar geleden nog een onbekend concept. Vandaag de dag is het een steeds vaker voorkomend professioneel profiel. Maar hoe zit het met het betalen van belastingen voor deze groeiende groep professionals?

Met de digitalisering van de economie, vereisen nieuwe bedrijfsmodellen weinig of geen fysieke aanwezigheid in het land waar consumenten zich bevinden en kiezen steeds meer professionals ervoor hun beroep op afstand uit te oefenen, bijvoorbeeld terwijl ze de wereld rondreizen. Een levensstijl die wordt samengevat met de term digitale nomade.

In Spanje zijn de Canarische eilanden een populaire bestemming geworden voor deze tijdelijke bewoners, waarschijnlijk na de publicatie in de New York Times van het artikel ‘Co-Working on Vacation: A Desk in Paradise’ in 2015 en de evenementen Nomad City Gran Canaria en de Tenerife Work & Play die op de eilandenarchipel worden georganiseerd voor ‘digital nomads’.

Lastige vraag: waar moeten ‘digital nomads’ belasting betalen?

Met reizen als levensstijl en de wereld als kantoor, is het niet verwonderlijk dat blogs en websites die gespecialiseerd zijn in ‘digital nomads’ artikelen wijden aan het betalen van belasting. Waar deze professionals hun belasting moeten betalen, is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden.

De meeste landen belasten het inkomen dat op hun grondgebied wordt verdiend in het geval van belastingplichtige residenten uit een ander land, terwijl de meeste landen ook belasting heffen op het inkomen dat wordt verdiend door hun fiscale residenten in het buitenland. Alleen het bestaan ​​van een overeenkomst tussen twee staten om dubbele belasting te voorkomen, voorkomt, dat dezelfde inkomsten tweemaal worden belast.

Belastingplichtig in meerdere landen?

Anderzijds, aangezien elk land zelf de criteria vaststelt die bepalen of er sprake is van fiscaal verblijf in, kan een persoon tegelijkertijd als belastingplichtige in meer dan één staat worden beschouwd. Het kan zelfs ingewikkeld zijn om deze status in het land van herkomst te verliezen.

Wanneer ben je belastingplichtig in Spanje?

In Spanje wordt een natuurlijke persoon bijvoorbeeld als fiscaal ingezetene beschouwd wanneer hij of zij gedurende het kalenderjaar meer dan 183 dagen op Spaans grondgebied verblijft, waarbij tijdelijke afwezigheid wordt beschouwd als een periode van permanent verblijf, tenzij de persoon in kwestie kan aantonen dat hij of zij fiscaal ingezetene is in een ander land. Maar ook als de belangrijkste kern of basis van zijn/haar economische activiteiten of belangen in Spanje ligt, zowel direct als indirect. Evenzo wordt ervan uitgegaan, tenzij anders bewezen, dat een persoon een fiscaal ingezetene is in Spanje wanneer zijn/haar echtgenoot en minderjarige kinderen dat zijn.

Eigendom van onroerend goed, bedrijven, deelnemingen in Spaanse bedrijven en, in het algemeen, elke bron van vermogen of activa, kunnen door de Spaanse autoriteiten worden beschouwd als basis van economische activiteiten en belangen en kunnen zelfs verhinderen dat de eigenaar zijn status als fiscale inwoner kan kwijtraken, ondanks dat hij/zij niet meer op (semi-) vaste basis in Spanje woont.

Ook in dit geval kunnen enkel de overeenkomsten tussen landen om het betalen van dubbele belasting te voorkomen, ervoor zorgen dat individuen niet dubbel belasting betalen.

Complex

Kortom, digitale nomaden hebben te maken met een complex netwerk van interne regelgeving en bilaterale overeenkomsten die ze moeten kennen om aan hun fiscale verplichtingen te voldoen, ondanks dat sommigen, geleid door het boek van W.G. Hill PT Perpetual Traveler, geloven dat deze wettelijke chaos hen de mogelijkheid biedt om hun belastingaanslag te minimaliseren.

Bron: Expansión

 

Wil je andere informatie? Lees hieronder wat je allemaal gratis kan downloaden of stel ons vrijblijvend en makkelijk je vraag.

Gratis informatie

Woon je al in Spanje? Download gratis:

Wil je emigreren naar Spanje? Download gratis onze brochure:

Wil je zaken doen in Spanje? Bezoek onze website DochterbedrijfSpanje, of download gratis:

Wil je een woning kopen in Spanje? Bezoek onze website KoopbegeleidingSpanje of download gratis:

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.

Comments are closed.