Droomhuis in Spanje gevonden! En nu?

Onze juridische begeleiding in Spanje

Onze advocaten voorkomen valkuilen en begeleiden je in je eigen taal

Lekker slapen in je droomhuis is makkelijk

Makkelijk je vraag stellen? Klik hier. Vrijblijvend, geen kosten >

 

Alles controleren vóór je naar de notaris gaat

 

Als je een in Spanje hebt gevonden die je zou willen kopen, neem je doorgaans contact op met de verkopende partij. Dit kan de eigenaar zelf zijn maar veelal is dit een makelaar of via internet.

 

Er zullen bezichtigingen plaats vinden en als de woning je aanspreekt en je verwacht er qua prijs ook uit te komen, dan komende de eerste papieren op tafel – vaak een ‘reserveringscontract’ – en wordt je verzocht om een eerste relatief kleine aanbetaling te doen om aan te geven dat je serieus bent en om de woning tijdelijk uit de verkoop te halen.

 

Dit heeft als doel om je enkele dagen de tijd geven om na te denken en een definitief bod te doen. Als het bod wordt geaccepteerd volgt er een voorlopig koopcontract waarbij (doorgaans) 10% van de koopsom aanbetaald dient te worden.

 

Cruciaal: ‘voorlopig koopcontract’

 

Op dit moment is er vrijwel geen weg terug en als je hier nog niet hebt gekeken of de woning wel volledig legaal is gebouwd, of er geen beslagen opliggen, er geen bouwproblemen zijn, bestemmingsplannen van de gemeente die het uitzicht weg kunnen nemen, tot onteigening van een deel van het terrein kunnen leiden of er een te korte termijn is opgenomen voor tekenen bij de notaris dan is de droom weg voor die begonnen is.

 

Wij willen dat onze relaties veilig kopen en het voorlopig contract – of beter: de controles die plaats dienen te vinden vóór het tekenen van het voorlopig koopcontract – en de ontbindende clausules die dienen te worden opgenomen zijn cruciaal.

 

De term ‘voorlopig’ betekent niet dat je je kunt bedenken (je kunt je wel terugtrekken, maar dan ben je je aanbetaling van 10% kwijt), maar dat de koop binnen een bepaalde termijn bij de notaris bevestigd dient te worden.

10 stappen bij het veilig kopen van een huis in Spanje

 

Om je inzicht te geven in de stappen die doorlopen dienen te worden, al dan niet op eigen initiatief, hebben wij op onze website Koopbegeleiding Spanje het kooptraject uitgewerkt in 10 stappen.

 

Het verdient aanbeveling om ter voorbereiding deze 10 stappen aandachtig door te lezen. Uiteraard begeleiden wij je bij alle 10.

Bij de notaris krijg je de sleutels

 

Bij de notaris wordt de aankoop uiteindelijk geformaliseerd. De notaris controleert of de verkoper werkelijk de eigenaar is, dat er geen beslagleggingen zijn en of de gemeentelijke onroerend goed belasting betaald is (in Spanje heet dit de ‘IBI’). Je dient het restantbedrag te betalen en je krijgt dan de sleutels overhandigd.

 

Leuk om te weten: het kan soms gezellig Spaans druk zijn bij de notaris. Als de verkoper een hypotheek had of je zelf een hypotheek neemt, dan zullen er vertegenwoordigers van de bank bij zijn en als er een makelaar bij de koop betrokken is geweest zal deze er ook zijn. Als er buitenlandse verkopers zijn, kunnen er ook nog vertalers of belangenbehartigers aanwezig zijn.

Maar wat doet de notaris niet?

 

De notaris zelf is de drukte gewend en doet doorgaans onverstoorbaar rustig zijn werk. De notaris controleert echter niet of er bestemmingsplannen zijn die ongunstig kunnen zijn, evenmin of bijvoorbeeld een vereniging van eigenaren projecten heeft gepland of verhuur van appartementen aan toeristen verbiedt.

 

De notaris heeft doorgaans ook geen derdenrekening en uiteraard betaal je niet al aan de verkoper voordat er bij de notaris getekend is en maak je ook geen honderdduizenden euros over naar de rekening van de makelaar van wie je de financiën niet kent.

 

Wij faciliteren alternatieven om toch veilig te kunnen betalen.

 

Deze controles en kennis zijn voor jou als koper echter van doorslaggevend belang.

 

Je wilt geen huis kopen en er vervolgens achterkomen dat het al bekend was dat er een vuilstortplaats voor je woning gepland stond.

Onze Nederlandstalige advocaten en juristen doen dat wel

 

Het is belangrijk dat al deze zaken vooraf al gecontroleerd en geregeld zijn.

 

Wij controleren deze zaken vooraf en stemmen vervolgens alles met de notaris af zodat de notariële akte is opgesteld en gecontroleerd voordat je na de notaris gaat.

 

Dit alles vormt onderdeel van onze juridische koopbegeleiding.

 

Je kunt dan met een gerust hart veilig de koop van je woning tekenen.

 

Onze Nederlandstalige advocaten, juristen en adviseurs begeleiden je graag bij het veilig kopen van een huis in Spanje.

Kunnen wij je van dienst zijn?

 

Als je meer informatie wilt of direct een offerte wilt aanvragen, laat ons dat dan weten.

 

We zijn je graag van dienst.

 

Je vraag stellen kost je minder dan een minuut

Je krijgt binnen 1 werkdag reactie. Geen kostenGratis tips? Meld je aan:


Euro Economics Barcelona

Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona
+34 93 215 12 23
nienke.vanderpeijl@euroeconomics.com

Euro Economics Alicante

Calle Benlliure 2
03530 La Nucia | Alicante
+34 96 502 07 76
marieke.vandenboom@euroeconomics.com

Euro Economics Girona

Rambla Vidal 15
17220 St. Feliu de Guíxols | Girona
+34 97 232 22 52
niels.vanderlinden@euroeconomics.com

Euro Economics Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 73 48
dick.roest@euroeconomics.com

Euro Economics Mallorca

San Miguel 46
07002 Palma de Mallorca
Tel. +34 97 12 27 959
vincent.werner@euroeconomics.com

Euro Economics Marbella

Calle Jacinto Benavente 23
29601 Marbella
+34 95 285 93 80
barbara.ingenbleek@euroeconomics.com

Euro Economics Holding

Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona
+34 93 100 42 04
jeroen.oskam@euroeconomics.com