Hevige kritiek op 'onetische inspecties'
Tumult Beckham regeling, fiscus slaat terug!
Meer informatie vragen over de Beckham regeling? Stel vrijblijvend je vraag >
Het Engels/Amerikaanse kantoor Amsterdam – what’s in a name – heeft een zaak aangespannen tegen de Spaanse fiscus voor onder andere het onethisch boetes opleggen aan buitenlanders, waaronder Nederlanders en Belgen, die gebruik maken van de Beckham regeling.
De Beckhamregeling in een notendop
De Beckham regeling stimuleert buitenlanders met hoge inkomens om naar Spanje te komen, door hen 6 jaar een vast laag belastingtarief van slechts 24% te laten betalen over alleen het Spaanse inkomen. Andere inkomsten en vermogens in het buitenland blijven buiten de Spaanse belastingheffing.
David Beckham was destijds één van de eerste die hier gebruik van maakte toen hij naar Real Madrid ging, vandaar dat de regeling zo bekend is geworden.
De Beckham regeling wordt vooral gebruikt door expats maar ook door vermogende buitenlanders die in Spanje willen wonen en soms voor zichzelf een baan creëren in een eigen bedrijf in Spanje.
Zie voor meer informatie over de Beckham regeling deze pagina van onze website
Tumult!
Volgens het kantoor Amsterdam & Partners worden er bij inspecties boetes opgelegd waar inspecteurs commissies over krijgen, ongeacht of deze boetes uiteindelijk terecht blijken te zijn.
Dit zou, en wij sluiten ons daarbij aan, inspecteurs er toe kunnen leiden om boetes op te leggen uit eigenbelang, waarbij dan feitelijk met de rechten van de belastingbetaler wordt gesold.
Hoewel wij deze zaak en artikelen die hierover worden geschreven op onderdelen onderschrijven, is dit in het kader van de Beckham inspecties enigszins overtrokken.
Wij publiceren al jaren over inspecteurs die commissies krijgen en al eerder (2014) heeft een internationaal onderzoek de Spaanse fiscus als conflictief bestempeld (waarbij andere landen weer andere stempels kregen).
Ook de Spaanse vereniging van belastingadviseurs heeft in een paginagrote advertentie de Spaanse fiscus hier al eens op aangesproken.
Kortom, deze materie is op zich niet nieuw en deze feiten en bevindingen hebben niet alleen betrekking op de Beckham regeling of particulieren, maar ook op bedrijven.
Waarom die agressieve inspecties?
De reden van de toename van inspecties inzake specifiek de Beckham regeling is dat deze in 2023 is verruimd, hetgeen sindsdien tot een enorme toename van het aantal aanvragen heeft geleid.
De Spaanse fiscus voert thans inspecties uit of er geen sprake van misbruik is en probeert daarbij ook tot jurisprudentie te komen. Dat dat niet op een wonderschone manier gebeurt zijn wij het mee eens.
Echter, extra inspecties zijn bij nieuwe regelgeving gebruikelijk en daarmee voorspelbaar.
Daarom vragen wij Beckham regelingen onder het nieuwe verruimde regime niet zomaar aan voor onze relaties, maar pas na de feitelijke situaties grondig aan de regelgeving te hebben getoetst.
Nog nooit vertoond: de Spaanse fiscus strikes back!
De Spaanse fiscus is het he-le-maal-niet-eens met alle aantijgingen en heeft een unieke persconferentie belegd om deze met feiten te weerleggen.
Om te beginnen geeft de fiscus aan dat er van de 37.000 Beckham regelingen er slechts 185 geinspecteerd zijn. Oftewel 0,5% wat in de lijn ligt van andere regelingen en inspecties.
[Opmerking EuroEconomics: als dat zo is, dan is dat naar onze mening inderdaad niet uitzonderlijk veel. Het is ons echter niet duidelijk of er handig gerefereerd wordt aan het aantal inspecties dat inmiddels tot een conclusie heeft geleid, en dat mogelijk het aantal geïnitieerde maar nog lopende inspecties niet is meegenomen.]
Van de 185 bedoelde inspecties zouden er vervolgens slechts 55 tot extra vragen of verweer hebben geleid.
[Opmerking EuroEconomics: in absolute zin is dat niet veel, het betreft echter wel 30% van het totale aantal, wat dan mogelijk weer wel naar meer inspecties smaakt.]
De fiscus geeft ook aan dat slechts 1,4% van het salaris van ambtenaren uit commissies bestaat waarmee de reden zou worden weggenomen dat inspecteurs een signficant financieel belang hebben bij het opleggen van boetes.
[Opmerking EuroEconomics: er wordt aan de totale salarissom gerefereerd, derhalve ook aan de salarissen van ambtenaren die geen commissies krijgen, en niet aan alleen de salarissom van inspecteurs die wel commissies krijgen. Wij hebben al eens gepubliceerd dat dat kon oplopen tot 25% van het salaris.]
Wat te doen? Mening EuroEconomics
Wij willen dat onze relaties zich ook fiscaal veilig en comfortabel voelen, zodat zij optimaal kunnen genieten van het verder o zo mooie Spanje.
En dat doen wij door perfect aan de regelgeving te voldoen. Dit is al vele jaren het standpunt van EuroEconomics. Op zich niks bijzonders en zelfs gewoon logisch, maar het blijkt toch behoorlijk aan te slaan gezien de wachtlijsten die wij continu hebben.
Wij voeren een ‘zero-risk’ beleid ten aanzien van belastingaangiften die wij verzorgen en voor belastingadviezen die wij uitbrengen.
Dat geldt ook voor de Beckham regeling.
Ben je Belg of Nederlander die van de Beckham regeling gebruik maakt en wil je onze opinie daarover?
Leg ons via de button hieronder je situatie of vraag voor en wij laten graag weten wat we voor je kunnen doen.
Je bent van harte welkom.
Je krijgt binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten