Catalaanse boerenhoeves populair bij Nederlanders, Fransen en Engelsen

Streek Empordà (Girona) het epicentrum van de “masía”

Oude boerenhoeves omgetoverd tot luxe onderkomens

Het platteland, natuurstenen en traditie zijn de belangrijkste karakteristieken van de zogenoemde masía, de typisch Catalaanse constructie die kenmerkend was ten tijde van het koninkrijk Aragón. Tegenwoordig wekken deze boerenhoeves de interesse van buitenlandse kopers.

Deze hofstedes werden in het verleden bewoond door boerenfamilies, maar werden de afgelopen decennia in veel gevallen omgetoverd tot luxe eigendommen.

Originele structuur, nieuw interieur

De meesten hebben wel hun originele structuur behouden, alsmede de uitgestrekte lappen grond met wijngaarden, olijfbomen en fruitbomen, maar het interieur past bij de moderne tijd. Tegenwoordig is het heel gewoon om masías aan te treffen die van alle gemakken voorzien zijn en bovendien het concept duurzaamheid nastreven. De streek Empordà in de provincie Girona is bij uitstek het land van de boerenhoeves en de markt trekt met name veel Fransen, Nederlanders en Engelsen.

65% buitenlandse kopers

Uit een rapport van makelaarskantoor Engel & Völkers voor 2018-2019 blijkt dat 65 procent van de kopers van dit soort bouwconstructies afkomstig zijn uit bovengenoemde landen, hoewel het aantal Spanjaarden dat masías opkoopt nog net iets groter is.

Lucas Fox, één van de toonaangevende partijen op dit gebied in Spanje en mede van een Nederlandse directeur/eigenaar, bevestigt dit en legt uit dat er met name veel kopers zijn, die op zoek zijn naar een masía om zelf in te wonen en tegelijkertijd een klein bedrijf te starten, bijvoorbeeld een klein hotel, een fietsbedrijf of een bedrijf voor yogaretreats of wellnessvakanties.

Meer informatie?

Heb je vragen over dit artikel? Laat het ons weten en mail ons via deze link.

Wil je andere informatie? Zie hieronder een selectie van pagina’s om je snel op weg te helpen en een link om makkelijk je vraag te stellen of ons je commentaren te geven.

Meest gelezen, snel op weg

Wil je direct makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over belastingen in Spanje of financieel-fiscaal-juridische ‘all-in’ begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje?

Stel via deze link makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie