Experts verwachten daling huizenprijzen van 5% in 2021

Huurprijzen zullen naar verwachting met 5,6% dalen

Ook voor de onroerendgoedmarkt was 2020 een somber jaar: tijdens de lockdown daalden de huizenverkopen in Spanje tot een historisch dieptepunt. Maar de toekomst van de sector was niet zo zwart als op dat moment werd gedacht en de prijzen hebben zich ondanks alles beter gehandhaafd dan voorspeld. Maar met het nieuwe jaar is de pandemie nog niet verdwenen en dat betekent dat er nog flinke kortingen aan zitten te komen.

Hoewel het gezien het huidige panorama lastig is om voorspellingen te doen, denken de meeste professionals binnen de sector dat dit jaar de huizenprijzen zullen blijven dalen, terwijl de verkopen zullen toenemen ten opzichte van 2020.

Huizenprijzen dalen zelfs meer dan in 2020

In 2020 daalden de huizenprijzen gemiddeld met 3,7% en voor 2021 wordt zelfs een daling van 5,2% verwacht. Tegelijkertijd nam het aantal verkopen het afgelopen jaar af met 20,5%, voor dit jaar wordt een groei van 6% verwacht.

Hoe kan het dat ondanks het optimisme en de komst van een vaccin, de huizenprijzen dit jaar blijven dalen? 

Allereerst zijn de cijfers vaak achterhaald en wordt de impact van de pandemie daardoor pas later zichtbaar.

Daarnaast ontving ook de huizenmarkt steun van de regering in 2020, bijvoorbeeld in de vorm van ERTE’s (tijdelijke ontslagregelingen) en uitstel van schuldaflossing. Deze steun heeft tot gevolg dat een deel van de impact van de pandemie verplaatst is naar 2021.

Tot slot is er sprake van toegenomen aanbod, hebben veel eigenaars de prijzen tot op heden niet verlaagd en, als ze dat wel hebben gedaan, is dat meestal niet zichtbaar op de verkoopportals, omdat de vraagprijs wordt genoemd, niet de uiteindelijke koopsom.

Bron: Expansión.

 

Meer informatie?

Heb je vragen over dit artikel? Laat het ons weten en mail ons via deze link.

Wil je andere informatie? Zie hieronder een selectie van pagina’s om je snel op weg te helpen en een link om makkelijk je vraag te stellen of ons je commentaren te geven.

Meest gelezen, snel op weg

Wil je direct makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over belastingen in Spanje of financieel-fiscaal-juridische ‘all-in’ begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje?

Stel via deze link makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie