Loonkosten het hoogst in Baskenland en Madrid

Werknemers kosten bedrijven in Baskenland en Madrid ruim €450 meer dan landelijke gemiddelde

Bedrijven in Extremadura, Andalusië en op Canarische Eilanden zijn het goedkoopst uit

De arbeidskosten die bedrijven in Spanje per werknemer en per maand kwijt zijn, zijn in het vierde kwartaal van 2018 gegroeid met 0,9 procent tot gemiddeld 2692,52 euro. De kosten zijn daarmee voor het zesde kwartaal op rij gestegen.

Het betreft bovendien de tweede grootste groei in de afgelopen drie jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE).

Loonkosten gemiddeld €3211,02 in Baskenland

De kosten voor personeel zijn het hoogst in regio’s Baskenland en Madrid, waar ze meer dan 450 euro boven het landelijke gemiddelde liggen. De kosten voor arbeid in Baskenland bedroegen in het vierde kwartaal gemiddeld 3211,02 euro per werknemer per maand, 3,1 procent meer dan het kwartaal ervoor, en in Madrid 3164,67 euro, een groei van 1,9 procent.

Ook in de regio’s Navarra, Catalonië, Asturië en de Balearen lagen de kosten voor arbeid hoger dan het landelijke gemiddelde, maar nog altijd lager dan de grens van drieduizend euro per werknemer per maand. In deze regio’s was sprake van groei uiteenlopend van 0,4 procent in Asturië tot 2,6 procent op de Balearen. In Catalonië stegen de kosten met 1,8 procent tot 2880,31 euro, iets meer dan 82 euro boven het landelijke gemiddelde.

Werknemer in Extremadura kost €2224,52

Anderzijds zijn de arbeidskosten het laagst in Extremadura, op de Canarische Eilanden en in Andalusië met bedragen ver onder het landelijke gemiddelde. In de regio Andalusië zijn bedrijven gemiddeld 357 euro minder per werknemer kwijt, in Extremadura is dat 468 euro en op de Canarische Eilanden 386 euro. Het verschil in arbeidskosten voor een werknemer in Extremadura (goedkoopste regio) en Baskenland (duurste regio) bedraagt per maand zo’n duizend euro.

Met name groei in bouw en de dienstensector

Per sector stegen de arbeidskosten in het laatste kwartaal van 2018 het meest in de bouw, met een groei van 2,1 procent tot een gemiddelde van 2801,98 euro. In de dienstensector bedroeg de groei 1 procent tot gemiddeld 2.583,33 euro per werknemer per maand.

Wil jij ook succesvol zaken doen in Spanje?

Wij richten dochterbedrijven één tot drie maanden sneller op dan andere kantoren doordat:

  • Wij weten precies welke documentatie en informatie er nodig is vanuit Nederland en België.
  • Wij weten hoe we de fiscaal-juridische en volmacht structuren van het Spaanse dochterbedrijf op de structuren van het Nederlandse of Belgische moederbedrijf af dienen te stemmen.

Wij hoeven dit wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, met ons kun je direct van start.

Vanwege dezelfde reden kun je via ons zes maanden tot een jaar eerder in full business zijn dan via andere partijen (die mogelijk op andere gebieden weer meer gespecialiseerd zijn dan wij, geen probleem, maar ook niet jouw of ons voordeel).

Profiteer van onze tips

Wij houden relaties gratis op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Wil je ook op de hoogte blijven?

Meld je dan makkelijk aan via een klik op de button ‘Gratis Tips’ rechts op deze pagina. Zorg dat je meer weet dan je concullega 🙂.

Gratis downloads om je snel op weg te helpen

Wil je je snel inlezen? Download gratis:

Wil je makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over het zaken doen in Spanje? Of wil je een vrijblijvende offerte voor het oprichten van een dochterbedrijf in Spanje of  het verzorgen van de boekhouding en belastingaangiften van je dochterbedrijf in Spanje?

De initiatiefnemer van de website DochterbedrijfSpanje.nl/be, Euro Economics (sinds 1996) is met een team van ruim 50 medewerkers het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Profiteer van onze ervaring en stel makkelijk je vraag via deze link.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Geen kosten