Risicokapitaal steeds belangrijker bij bedrijfsaankopen in Spanje

Meer dan ooit speelt risicokapitaal dit jaar een rol op de M&A-markt van fusies en overnames. Met in totaal 70 bedrijfstransacties in de eerste negen maanden van 2020, voor een totale waarde van 9.4 miljard euro, speelde private equity een rol bij maar liefst 23% van de transacties, ruim 2 procentpunten meer dan vorig jaar toen het percentage 20,7% bedroeg over dezelfde periode. Het gaat om een nieuw historisch record. 

De fondsen wisten dat record te halen door hun deelname als kopende partij in drie mega-operaties (een waarde van meer dan 1 miljard) die te vinden zijn in de top tien van transacties die werden geregistreerd in Spanje en Portugal.

Boom in 2021

Het hoogtepunt van deze trend is bovendien nog niet bereikt, zo meent een verantwoordelijke van een van de belangrijkste internationale consultancybedrijven in Spanje. “Private equity speelt een steeds belangrijkere rol.” De verwachting is dat er vanaf de tweede helft van volgend jaar (2021) sprake zal zijn van een ware boom aan transacties op de M&A-markt, waarbij risicokapitaal een nog belangrijkere rol zal spelen.

“Het aantal transacties is nog niet enorm gestegen, maar op het moment dat bedrijven voor een lastige situatie komen te staan als gevolg van de ontvangen financiële leningen die moeten worden afbetaald, zullen zich zonder twijfel veel kansen voordoen op de markt”, aldus de deskundige.

Amerikanen voeren ranking aan

De grote Noord-Amerikaanse investeringsfondsen voeren steeds vaker de ranking aan van financiële consultants op de Iberische markt (Spanje en Portugal) als het gaat om overnames en fusies. Uit gegevens van Mergermarket staat JPMorgan bovenaan met 7 transacties ter waarde van ruim 18,5 miljard dollar, vóór Morgan Stanly (15,8 miljard) en Citi (15 miljard).

De firma, die in Spanje wordt geleid door Ignacio de la Colina, was onder andere verantwoordelijk voor de fusie van Telefónica O2 en Virgin, en was betrokken bij de sluiting van Santander in Puerto Rico, de verkoop van de fondsbeheerderder van Sabadell en de verkoop van Viesgo.

Als we kijken naar aantallen transacties op de M&A-markt staan de Big Four echter bovenaan: PwC (39), EY (22), Deloitte (20) en KPMG (12).

(Bron: Expansión)

 

Wil jij ook succesvol zaken doen in Spanje?

Wij richten dochterbedrijven één tot drie maanden sneller op dan andere kantoren doordat:

  • Wij weten precies welke documentatie en informatie er nodig is vanuit Nederland en België.
  • Wij weten hoe we de fiscaal-juridische en volmacht structuren van het Spaanse dochterbedrijf op de structuren van het Nederlandse of Belgische moederbedrijf af dienen te stemmen.

Wij hoeven dit wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, met ons kun je direct van start.

Vanwege dezelfde reden kun je via ons zes maanden tot een jaar eerder in full business zijn dan via andere partijen (die mogelijk op andere gebieden weer meer gespecialiseerd zijn dan wij, geen probleem, maar ook niet jouw of ons voordeel).

Profiteer van onze tips

Wij houden relaties gratis op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Wil je ook op de hoogte blijven?

Meld je dan makkelijk aan via een klik op de button ‘Gratis Tips’ rechts op deze pagina. Zorg dat je meer weet dan je concullega 🙂.

Gratis downloads om je snel op weg te helpen

Wil je je snel inlezen? Download gratis:

Wil je makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over het zaken doen in Spanje? Of wil je een vrijblijvende offerte voor het oprichten van een dochterbedrijf in Spanje of  het verzorgen van de boekhouding en belastingaangiften van je dochterbedrijf in Spanje?

De initiatiefnemer van de website DochterbedrijfSpanje.nl/be, Euro Economics (sinds 1996) is met een team van ruim 60 medewerkers het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Profiteer van onze ervaring en stel makkelijk je vraag via deze link.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Geen kosten