615.000 woningverkopen in Spanje in 2019 (+4%)

De woningmarkt zal dit jaar de grens van 600.000 transacties halen.

Aantal woningverkopen groeit door grote vraag

Hoewel het erop lijkt dat de vastgoedmarkt zich stabiliseert, zullen de sterke vraag en het schaarse aanbod op de belangrijkste markten binnen de sector er in combinatie met de economische groei voor zorgen dat de prijzen stijgen met percentages tussen de 3 en 4 procent.

Het aantal transacties stijgt met 4-4,5 procent tot 610.000-615.000dit jaar, tegenover 581.793 transacties in 2018, aldus de verwachtingen van de CBRE Groep.

€1636 per vierkante meter

In het eerste kwartaal dit jaar werd een gemiddelde woningprijs van 1.636 euro per vierkante meter geregistreerd, 4,4 procent meer dan in 2018 en het hoogste bedrag sinds het eerste kwartaal van 2012.

De situatie in Madrid, Barcelona, Valencia en plaatsen aan de kustis de voornaamste oorzaak van de groei. Een kwart van alle transacties vindt plaats in Madrid en Barcelona en deze steden zijn goed voor 40 procent van alle huur in het land.

Investeerders

De drie grote steden en de kust zijn ook de locaties die interessant zijn voor investeerders. ‘Dat de economie in Spanje harder groeit dan het Europese gemiddelde, wekt de interesse van investeerders. De investeringen groeien daardoor ook’, aldus Samuel Población, algemeen directeur Residentieel Product en Grond van CBRE Spanje.

Particuliere markt

Hoewel de hoeveelheid kapitaal die wordt geïnvesteerd in vastgoed in Spanje groeit, is de sector nog altijd een overwegend particuliere markt. Van de meer dan een half miljoen transacties in 2018, werden slechts 63.000 eenheden aangekocht door juridische rechtspersonen (ongeveer 10%). Slechts 3800 daarvan werden gekocht door investeringsfondsen en ‘Reits’ (Real Estate Investment Trusts), die 903 miljoen euro investeerden: twee keer zoveel als in 2017.

Starters

‘De creatie van nieuwe eenheden gaat echter heel langzaam’, aldus Álvaro Martín Guerrero, senior research consultant van CBRE Spanje. Dat komt onder meer doordat de salarissen in het land niet stijgen, althans niet op hetzelfde niveau als de woningprijzen, en dat zorgt voor een obstakel voor starters op de huizenmarkt.

Het kopen van een eerste woning is ondanks het herstel van de werkgelegenheid niet voor iedereen weggelegd en dat zorgt voor meer huurders in het land. Alleen al in 2018 kwamen er 70.000 huurders bij en 687.000 woningen voor de verhuur.

Van het volledige huuraanbod in het land (2,5 miljoen woningen) bezitten de 25 grote investeringsfondsen, Reits en gespecialiseerde gestorkantoren er tussen de 100.000 en 120.000. Dat betekent dat het merendeel particulier bezit betreft.

Bron: Expansión.com

 

Meer informatie?

Heb je vragen over dit artikel? Laat het ons weten en mail ons via deze link.

Wil je andere informatie? Zie hieronder een selectie van pagina’s om je snel op weg te helpen en een link om makkelijk je vraag te stellen of ons je commentaren te geven.

Meest gelezen, snel op weg

Wil je direct makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over belastingen in Spanje of financieel-fiscaal-juridische ‘all-in’ begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje?

Stel via deze link makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie