Spanje plakt pleister op zwartwerken en uitbuiting

Sinds kort zijn Spaanse bedrijven verplicht om precies bij te houden hoeveel uren hun werknemers maken. Dit om het in Spanje nog veel voorkomende zwartwerken tegen te gaan en te voorkomen dat overuren niet worden uitbetaald.

Aktie logisch, maatregelen ouderwets

Gezien het hoge percentage zwartwerken en de belastingen en sociale premies die Spanje daardoor misloopt, is het nemen van maatregelen logisch.

Alleen bestaat er door het type maatregelen – zie hieronder de belangrijkste punten – de indruk dat Spanje weer een stapje terug in de tijd doet. Het is als zo vaak in Spanje gebaseerd op controles en boetes. Zoals het blijven geven van pijnstillers of het plakken van pleisters, zonder te kijken naar de oorzaak van de pijn of het bloeden (beleid tot wijziging van de mentaliteit).

Belangrijkste punten

Een overzicht van de belangrijkste punten uit de Spaanse regelgeving ten aanzien van het aantal werkuren dat werknemers mogen maken:

 • Het Statuut voor Werknemers stelt dat het aantal werkuren per dag moet worden vastgelegd in de CAO’s en de contracten die werknemers tekenen. Het maximum is 40 uur per week, berekend op jaarbasis. Dit geldt ook voor professionals met een speciale regeling zoals advocaten, topsporters en artiesten.
 • Werknemers mogen per jaar maximaal 1.826 uren en 27 minuten werken. Vakantiedagen en feestdagen zijn hier al afgehaald.
 • Het maximale aantal effectieve arbeidsuren per dag is negen, tenzij een andere verdeling is overeengekomen in de CAO. De pauzes die door de wet worden voorgeschreven, moeten altijd worden gerespecteerd.
 • Als een werkdag langer is dan zes uur, moet een pauze van minimaal 15 minuten worden ingelast, ook wel de ‘pausa del bocadillo’ (‘broodjespauze’) genoemd.
 • De rust tussen twee werkdagen moet minimaal 12 uur zijn.
 • Wekelijks moet er minstens sprake zijn van anderhalve dag rust, cumulatief voor perioden van maximaal veertien dagen, die de hele zondag bevatten én zaterdagmiddag óf maandagochtend.
 • Het maximale aantal overuren dat een werknemer mag maken, is wettelijk vastgesteld op 80 uur per jaar.
 • De werkdag hoeft niet altijd even lang te zijn en mag langer zijn dan bovengenoemde maxima, mits er sprake is van een systeem waarop de overuren worden gecompenseerd in andere perioden.
 • Het nieuwe register moet gevallen waarin de wettelijke voorschriften ten aanzien van algemene beperkingen, overuren en pauzes worden overtreden, aan het licht brengen.

Bedrijven verplicht om uren van werknemers bij te houden

Werkgevers die zich aan de bovengenoemde regels houden, hoeven zich geen zorgen te maken. Wel moeten zij zorgen dat hun werknemers precies registreren hoe laat ze beginnen en weer weggaan. De maatregel geldt voor iedereen, ongeacht de grootte van het bedrijf en de sector.

Er zijn software applicaties om het leven makkelijker te maken. Wil je hier informatie over? Mail ons, wij informeren je graag.

Wil jij ook succesvol zaken doen in Spanje?

Wij richten dochterbedrijven één tot drie maanden sneller op dan andere kantoren doordat:

 • Wij weten precies welke documentatie en informatie er nodig is vanuit Nederland en België.
 • Wij weten hoe we de fiscaal-juridische en volmacht structuren van het Spaanse dochterbedrijf op de structuren van het Nederlandse of Belgische moederbedrijf af dienen te stemmen.

Wij hoeven dit wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, met ons kun je direct van start.

Vanwege dezelfde reden kun je via ons zes maanden tot een jaar eerder in full business zijn dan via andere partijen (die mogelijk op andere gebieden weer meer gespecialiseerd zijn dan wij, geen probleem, maar ook niet jouw of ons voordeel).

Profiteer van onze tips

Wij houden relaties gratis op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Wil je ook op de hoogte blijven?

Meld je dan makkelijk aan via een klik op de button ‘Gratis Tips’ rechts op deze pagina. Zorg dat je meer weet dan je concullega 🙂.

Gratis downloads om je snel op weg te helpen

Wil je je snel inlezen? Download gratis:

Wil je makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over het zaken doen in Spanje? Of wil je een vrijblijvende offerte voor het oprichten van een dochterbedrijf in Spanje of  het verzorgen van de boekhouding en belastingaangiften van je dochterbedrijf in Spanje?

De initiatiefnemer van de website DochterbedrijfSpanje.nl/be, Euro Economics (sinds 1996) is met een team van ruim 50 medewerkers het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Profiteer van onze ervaring en stel makkelijk je vraag via deze link.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Geen kosten