Aantal Spanjaarden dat regelmatig online boodschappen doet, gedaald in 2019

In het digitale tijdperk neemt het aantal personen dat op regelmatige basis online aankopen doet, in Spanje juist af. Dat blijkt uit de Barometer Shopperview van de Aecoc, de overkoepelende organisatie voor fabrikanten en distributeurs.

Slechts 2,4% van de Spanjaarden, 1% minder zelfs dan vorig jaar, doet regelmatig zijn of haar boodschappen online.

Wel neemt het aantal online aankopen toe bij degenen die dit kanaal als tweede kanaal gebruiken. In dat geval neemt het aantal gebruikers toe van 3,3 procent tot 4 procent, hoewel dit de daling onder de ‘heavy users’ niet compenseert.

23,4% koopt online

Als ook degenen die in de afgelopen zes maanden ‘wel eens iets’ online hebben gekocht, worden meegerekend (groei van 16,7 naar 17 procent) blijkt dat het aantal online kopers ongeveer gelijk blijft ten opzichte van vorig jaar: 23,4 procent.

Het onderzoek bevestigt eerdere analyses zoals die van Kantar Worldpanel waarin wordt gesteld dat op het gebied van voedingsmiddelen de online verkoop niet echt goed op gang komt en dat deze slechts 2% van alle verkoop in Spanje omvat.

Supermarkt

Van de ondervraagden doet 80% wekelijks boodschappen bij de supermarkt, in de eerste plaats omdat die in de buurt is (23,7%), in de tweede plaats vanwege de prijs (17%) en in de derde plaats vanwege de kwaliteit van de producten (7,7%). Van alle aankopen van levensmiddelen wordt 66% gedaan in supermarkten en 13,8 % in discountwinkels. Daarna volgen de zogenoemde hypermarkten met 13,6%. Deze laatste worden overigens wel het best gewaardeerd door gebruikers.

Gezond steeds belangrijker

Voor het komende jaar wordt verwacht dat zogenoemde ‘health artikelen’ steeds belangrijker worden. Uit het onderzoek blijkt dat 45,6% van de mensen van plan is om volgend jaar meer gezonde producten te kopen. 32,3% van de mensen gaat voor low fat producten en voedingsmiddelen met weinig suiker, terwijl 30,8% van plan is om meer biologische artikelen te kopen.

Bron: dagblad Expansión.