Bierconsumptie stijgt, Heineken op 2

De bierindustrie in Spanje heeft afgelopen jaar alle records gebroken: zowel de consumptie als de productie en de export waren de afgelopen tien jaar nog niet zo hoog als in 2018.

Record van meer dan 40 miljoen hectoliter

Dat blijkt uit cijfers van de werkgeversbond voor Bierbrouwers in het land. Het Nederlandse biermerk Heineken is nummer 2 als het gaat om productie in Spanje, na Mahou San Miguel en voor Damm.

De bierconsumptie steeg voor het zesde jaar op rij met 1,5% en daarmee werd de grens van 40 miljoen hectoliter voor het eerst gehaald. Dat is met name het gevolg van het groeiende toerisme: Spanje ontving vorig jaar 82,8 miljoen bezoekers en dat leidde tot 3,4% groei van de omzet in de horeca.

Horeca

De horeca is goed voor 67% van de consumptie van bier in het land, 4 procent meer dan in 2017, hoewel dat 84% is als het gaat om uitgaven aan bier, in de horeca liggen de prijzen immers hoger.

Gemiddeld drinkt een Spanjaard die meerderjarig is 51,8 liter bier per jaar, een stuk minder dan het Europese gemiddelde. In Spanje wordt bier drinken relatief veel tijdens de maaltijd gedaan. Ook opvallend is de grote hoeveelheid alcoholvrij bier die in Spanje wordt gedronken: 13% van het totaal.

344.000 banen

Volgens de werkgeversbond voor Bierbrouwers in Spanje genereert de bierindustrie zo’n 344.000 directe en indirecte banen. Daarmee is Spanje het tweede land in Europa waar de biersector de meeste impact heeft op de werkgelegenheid, alleen in Duitsland is die impact met 500.000 banen nog groter. De sector leverde de staat bovendien 354 miljoen aan bijzondere belastingen op in 2018.

 

Wil jij ook succesvol zaken doen in Spanje?

Wij richten dochterbedrijven één tot drie maanden sneller op dan andere kantoren doordat:

  • Wij weten precies welke documentatie en informatie er nodig is vanuit Nederland en België.
  • Wij weten hoe we de fiscaal-juridische en volmacht structuren van het Spaanse dochterbedrijf op de structuren van het Nederlandse of Belgische moederbedrijf af dienen te stemmen.

Wij hoeven dit wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, met ons kun je direct van start.

Vanwege dezelfde reden kun je via ons zes maanden tot een jaar eerder in full business zijn dan via andere partijen (die mogelijk op andere gebieden weer meer gespecialiseerd zijn dan wij, geen probleem, maar ook niet jouw of ons voordeel).

Profiteer van onze tips

Wij houden relaties gratis op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Wil je ook op de hoogte blijven?

Meld je dan makkelijk aan via een klik op de button ‘Gratis Tips’ rechts op deze pagina. Zorg dat je meer weet dan je concullega 🙂.

Gratis downloads om je snel op weg te helpen

Wil je je snel inlezen? Download gratis:

Wil je makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over het zaken doen in Spanje? Of wil je een vrijblijvende offerte voor het oprichten van een dochterbedrijf in Spanje of  het verzorgen van de boekhouding en belastingaangiften van je dochterbedrijf in Spanje?

De initiatiefnemer van de website DochterbedrijfSpanje.nl/be, Euro Economics (sinds 1996) is met een team van ruim 50 medewerkers het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Profiteer van onze ervaring en stel makkelijk je vraag via deze link.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Geen kosten