De teloorgang van oude trots

Waarom legendarische discotheken in Spanje verdwijnen

Oh! Madrid of Atika in de hoofdstad van Spanje, Up & Down en Dixi 724 in Barcelona, Park Paladium in Sabadell, Ku in San Sebastián … Het zijn stuk voor stuk namen van beroemde discotheken met minstens een kwart eeuw geschiedenis die de afgelopen jaren noodgedwongen hun deuren moesten sluiten. Als dominostenen vallen ze om in het hele land.

Aan het idee van keiharde muziek, uit je dak gaan, flirten en drinken tot in de vroege uurtjes lijkt een einde te komen. De generatie die werd geboren in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw ging massaal naar de grote discotheken, die nu hun deuren moeten sluiten of het roer volledig om moeten gooien om te overleven.

64% discotheken dicht

De neergang van de nachtclubs begon tijdens de crisis, hoewel de redenen niet meer alleen economisch van aard zijn. Voor de crisis waren er in het land 20.000 danscafés en 5000 discotheken. Nu zijn die aantallen gedaald tot respectievelijk 16.000 en 1800, zo blijkt uit gegevens van de Spaanse Federatie van Verenigingen voor het Nachtleven. Met andere woorden: 64% van de discotheken is verdwenen.

De locatie speelt hierbij overigens wel een rol: in kustgebieden waar sprake is van veel toerisme zijn er nog altijd veel clubs, maar in het binnenland van Spanje, waar sprake is van ontvolking, zijn ze niet meer rendabel.

Ook de wetgeving speelt een rol: strengere controles op alcoholgebruik aan het einde van de jaren negentig, het rookverbod en de restricties op het gebied van openingstijden in veel gemeenten, zijn ook nadelig geweest voor de sector, zo stelt Jaime Lecuona van Horeca Digital LAB van consultancy bedrijf Nielsen.

Nieuwe generatie: series, Tinder en afterwork

Daarnaast worden het feit dat de jongere generaties veel kleiner zijn in aantal en er meer individuele vormen van vrijetijdsbesteding op na houden, zoals videospellen en series, genoemd als reden. Ook levert moderne technologie zijn bijdrage: tegenwoordig leren jongeren potentiële partners kennen via Tinder en niet langer in de club.

Maar misschien nog wel het belangrijkst is het feit dat mensen elkaar tegenwoordig op andere momenten treffen: een afterwork is tegenwoordig heel normaal. Horeca in Spanje verkocht dit jaar 90% van alle drankjes voor 21.00 uur ’s avonds. Vaak in combinatie met een hapje: niet voor niets is het aantal restaurants in het land groter dan ooit.

Overigens betekent dit niet dat er niet meer gedanst wordt en muziek niet langer een rol speelt: het aantal muziekfestivals is ook groter dan ooit. Jongeren consumeren minder vaak muziek, maar wel veel intensiever.

Toeristen

Discotheken die willen overleven op hun beurt vernieuwen hun concept door middel van diners, thema-feestjes en live muziek. En buitenlanders en toeristen zorgen er op veel plekken voor dat het nachtleven blijft bruisen: niet alleen toeristen, maar ook bijvoorbeeld Erasmusstudenten. Ruim 30% van de bezoekers van nachtclubs zijn geen local.

Bron: La Vanguardia

 

Wil jij ook succesvol zaken doen in Spanje?

Wij richten dochterbedrijven één tot drie maanden sneller op dan andere kantoren doordat:

  • Wij weten precies welke documentatie en informatie er nodig is vanuit Nederland en België.
  • Wij weten hoe we de fiscaal-juridische en volmacht structuren van het Spaanse dochterbedrijf op de structuren van het Nederlandse of Belgische moederbedrijf af dienen te stemmen.

Wij hoeven dit wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, met ons kun je direct van start.

Vanwege dezelfde reden kun je via ons zes maanden tot een jaar eerder in full business zijn dan via andere partijen (die mogelijk op andere gebieden weer meer gespecialiseerd zijn dan wij, geen probleem, maar ook niet jouw of ons voordeel).

Profiteer van onze tips

Wij houden relaties gratis op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Wil je ook op de hoogte blijven?

Meld je dan makkelijk aan via een klik op de button ‘Gratis Tips’ rechts op deze pagina. Zorg dat je meer weet dan je concullega 🙂.

Gratis downloads om je snel op weg te helpen

Wil je je snel inlezen? Download gratis:

Wil je makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over het zaken doen in Spanje? Of wil je een vrijblijvende offerte voor het oprichten van een dochterbedrijf in Spanje of  het verzorgen van de boekhouding en belastingaangiften van je dochterbedrijf in Spanje?

De initiatiefnemer van de website DochterbedrijfSpanje.nl/be, Euro Economics (sinds 1996) is met een team van ruim 60 medewerkers het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Profiteer van onze ervaring en stel makkelijk je vraag via deze link.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Geen kosten

[:]