Huizenprijzen dalen met gemiddeld 6,1%

Dalingen in Madrid en Barcelona van meer dan 5%

Kustgebieden krijgen te maken met dalingen tot wel 18%

De huizenprijzen in Spanje zullen dit jaar voor het eerst sinds de crisis op de huizenmarkt eerder deze eeuw flink dalen. Dat blijkt uit voorspellingen van R.R. de Acuña & Asociados. Het zal bovendien tot 2023 duren voor er sprake zal zijn van herstel.

Gemiddeld zullen de huizenprijzen in Spanje dalen met 6,1%, met name de kustgebieden van de provincies Almería en Cádiz worden zwaar getroffen. Hier worden dalingen verwacht tot wel 18%. In de kustgebieden van Catalonië worden dalingen verwacht van 7% in Barcelona en Tarragona, en 5,5% in Girona. Op de Canarische Eilanden is dat 6% en op de Balearen 4%.

Stedelijke gebieden

In belangrijke stedelijke gebieden als Madrid en Barcelona zullen ook dalingen van meer dan 5% worden gehaald, maar naar verwachting zijn dit de gebieden waar de markt zich het snelst weer zal herstellen. In Valencia wordt rekening gehouden met een daling van 8%. De reden voor de dalende huizenprijzen in de grote steden is de arbeidsmarkt. Veel mensen hebben minder financiële middelen, omdat ze momenteel niet werken of hun baan kwijt zullen raken. Omdat zij liquide middelen nodig hebben, zullen ze hun woningen te koop gaan zetten.

29,6% minder verkochte woningen

Ondanks dat deze crisis totaal anders is dan de vorige, kan ook de huizenmarkt niet ontsnappen aan de neergang van de Spaanse economie. Met het bnp in vrije val (volgens voorspellingen daalt het bnp met 10% dit jaar), miljoenen banen op de tocht en de onzekerheid op dit moment over een eventuele tweede grote lockdown, is ook de huizenmarkt ingestort. Het aantal verkochte woningen daalt dit jaar met 29,6%. Als het gaat om nieuwbouwwoningen zal de afname minder hard zijn: 5,7%. Maar nieuwbouw representeert slechts 5-10% van het totale woningaanbod in Spanje.

Na dalingen in 2020, 2021 en 2022 zullen de huizenprijzen pas vanaf 2023 weer gaan stijgen en als dat gebeurt met slechts 0,7%. Deze tendens is totaal tegenovergesteld aan de cyclus waarin de huizenmarkt in 2019 terechtkwam. “2019 is een van de beste jaren voor de woningmarkt geweest. Maar de coronacrisis heeft een noodlanding veroorzaakt in een markt waar sprake was van softlanding”, aldus Yolanda Fernández, directrice Onderzoek en Statistiek van R.R. Acuña & Asociados. Ze stelt dat de daling van de huizenprijzen intens zal zijn, maar dat het herstel veel sneller zal intreden dan bij de vorige crisis.

Bron: Expansión

 

Meer informatie?

Heb je vragen over dit artikel? Laat het ons weten en mail ons via deze link.

Wil je andere informatie? Zie hieronder een selectie van pagina’s om je snel op weg te helpen en een link om makkelijk je vraag te stellen of ons je commentaren te geven.

Meest gelezen, snel op weg

Wil je direct makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over belastingen in Spanje of financieel-fiscaal-juridische ‘all-in’ begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje?

Stel via deze link makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie