Update Spanje: met big data in 45 minuten belastingfraude ontdekt

45 minuten. Dat is de tijd die de Spaanse belastingdienst Hacienda dankzij het gebruik van big data nodig heeft om belastingfraude in het geval van vermogenden te ontdekken. Vanaf nu zal het voor Spaanse zakenmensen, bankiers, politici, atleten en artiesten een stuk moeilijker zijn om onder de radar te blijven als zij hun belastingen niet netjes betalen. 

In 2018 heeft de belastingdienst een nieuwe centrale eenheid opgericht voor de coördinatie van de controle op relevante activa. Deze eenheid legt zich toe op het ontdekken en systematiseren van informatie door middel van nieuwe technische ontwikkelingen en computerhulpmiddelen.

170.000 belastingbetalers

Volgens Hacienda bestaat de groep die wordt onderworpen aan analyse en monitoring door de eenheid uit ongeveer 170.000 belastingbetalers, “die over relevante activa beschikken en bepaalde fiscale risicofactoren vertonen”. Vorig jaar wist de eenheid al 347,5 miljoen euro binnen te hengelen als gevolg van de verificatieacties.

De belastingdienst stelt dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij het opsporen van verborgen activa, niet-aangegeven inkomsten en bij de efficiëntie van inspecties van grote activa. Dankzij het gebruik van massieve verwerkingstechnieken op ‘big data’-infrastructuren kan de belastingdienst berekeningen maken voor vermogende belastingbetalers tot op de allerdiepste niveaus. Concreet kan Hacienda met de beschikbare infrastructuren in slechts 45 minuten tijd een berekening maken op een diepte van 20 niveaus.

Groeiende groep miljonairs

Enerzijds wil de Spaanse Schatkist het aantal geanalyseerde belastingbetalers vergroten en anderzijds moeten de belastingbetalers die worden geanalyseerd, nauwkeuriger in kaart worden gebracht. Volgens het Global Wealth Report van Credit Suisse uit 2018 zijn er in Spanje 852.000 mensen met een vermogen van meer dan een miljoen dollar, 2% van alle rijken in de wereld. Volgens de vooruitzichten van deze private bank zal de groep miljonairs in 2023 tot 1,2 miljoen mensen groeien (41% groei).

Bron: Bolsamania.com