Woningprijzen Spanje blijven stijgen

De huizenprijzen voor bestaande woningen in Spanje zijn het tweede kwartaal van dit jaar gestegen met 2,8% ten opzichte van 2021 en 1,2% ten opzichte van het eerste kwartaal. Gemiddeld kost een vierkante meter op dit moment 1936 euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Fotocasa, platform voor de verkoop van onroerend goed in het land. Volgens het platform blijven de huizenprijzen stijgen, hoewel het gaat om een gematigde stijging. De vraag naar woningen blijft groot, terwijl het aanbod langzaam afneemt. Volgens María Matos, directrice Studies van Fotocasa, zijn de prijzen op dit moment nog redelijk.

Nieuwe records voor de Balearen

In de meeste Spaanse regio’s liggen de woningprijzen nog altijd zo’n 34% lager dan de maxima die in tijden van de vastgoedbubbel werden bereikt. In één regio worden de records momenteel wél verbroken: de Balearen. Dit is de enige regio waar de prijzen inmiddels boven de torenhoge prijzen van de boom in 2007 liggen. Afgelopen kwartaal namen ze opnieuw met 7,8% toe. De vierkante meter kost hier gemiddeld 3070 euro. Volgens Fotocasa is de situatie zelfs ‘alarmerend’ te noemen, omdat dit betekent dat veel mensen geen toegang hebben tot de huizenmarkt.

Ook in Madrid (5,7%), Aragón (3,7%), Andalusië (3,7%), Valencia (3,5%) en Navarra (3,5%) stegen de prijzen harder dan elders in het land. Aan de andere kant stegen de prijzen juist minder hard dan gemiddeld in Catalonië (2,7%), Murcia (1,9%), Canarische Eilanden (1,6%), Castilië-La Mancha (1,1%), Cantabrië (1,1%), Asturië (0,9%), Baskenland (0,8%) en La Rioja (0,3%). In Castilië-Leon was sprake van een daling (-1,8%), Extremadura (-1%) en Galicië (-0,9%).

Stabilisatie

Volgens Matos zal het feit dat de hypotheekrente in juli is gestegen er mede voor zorgen dat de stijgende vraag wordt afgeremd. Dat kan tot gevolg hebben dat de prijzen op de korte termijn zullen stabiliseren.

De huizenprijzen op regionaal niveau zijn momenteel het hoogst in Madrid met 3289 euro per vierkante meter. Daarna volgen de Balearen (3070 euro), Baskenland (2893 euro) en Catalonië (2590 euro), maar het zijn de grote steden waar de prijzen pas echt de lucht in schieten. San Sebastián blijft de duurste stad met een vierkantemeterprijs van 5791 euro, de enige stad waar de vierkante meter gemiddeld boven de vijfduizend euro ligt.

Daarna volgen Barcelona met 4341 euro/m2, Madrid met 4141 euro/m2, Bilbao (3406 euro/m2) en Palma de Mallorca (3344 euro/m2). De goedkoopste steden om te kopen zijn Castilië-La Mancha (1120 euro/m2), Murcia (1144(m2) en Extremadura (1148/m2).

Bron: Expansión.

 

Totaalbegeleiding EuroEconomics

EuroEconomics begeleidt buitenlandse kopers op juridisch, fiscaal en financieel gebied.

Wij willen dat onze relaties hun woning in Spanje veilig kopen en checken alles grondig.

Wij verstrekken ook pro-actief informatie zodat onze relaties beter voorbereid het kooptraject in kunnen gaan.

En als je ons vragen stelt, krijg je binnen 1 werkdag antwoord, ook als het om vragen over hypotheken of financieringen gaat. Mail ons op team@euroeconomics.com.

Meer informatie?

Heb je vragen over dit artikel? Laat het ons weten en mail ons via deze link.

Wil je andere informatie? Zie hieronder een selectie van pagina’s om je snel op weg te helpen en een link om makkelijk je vraag te stellen of ons je commentaren te geven.

Meest gelezen, snel op weg

Wil je direct makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over belastingen in Spanje of financieel-fiscaal-juridische ‘all-in’ begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje?

Stel via deze link makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie