Nieuwe steunmaatregelen voor bedrijven

De Spaanse regering heeft 7 miljard euro uitgetrokken voor directe steun aan het bedrijfsleven. Het gaat hierbij om niet-terugvorderbare subsidies voor bedrijven die hard zijn getroffen door de crisis.

Daarnaast is er nog eens 4 miljard euro beschikbaar gesteld voor het herstructureren van de zogenaamde ICO-leningen (door de bank verstrekte leningen met staatsgarantie) en herkapitalisatie van MKB.

Waar moet aan worden voldaan?

De bedrijfsactiviteit dient te vallen binnen een van de 95 categorieën die de overheid heeft gepubliceerd. Hierin vallen onder andere toerisme, transport, commercie, sport en cultuur (EuroEconomics beschikt over de complete lijst);

  • De jaaromzet van 2020 moet met tenminste 30% zijn verminderd ten opzichte van 2019;
  • De aangifte winstbelasting 2019 dient positief te zijn geweest;
  • Er mag geen betaalachterstand bestaan bij Spaanse belastingdienst en Seguridad Social
  • Gedurende twee jaar mag er geen dividend worden uitgekeerd en de salarissen van de directie mogen niet worden verhoogd;
  • Het bedrijf moet ten minste tot 30 juni 2022 actief blijven.

Waaruit bestaat de steun?

Bedrijven met minder dan 10 werknemers kunnen aanspraak maken op 40% van het bedrag dat het 30% omzetverlies overschrijdt. Bij bedrijven met meer werknemers geldt dat ze een beroep kunnen doen op 20% van het bedrag dat het 30% omzetverlies overschrijdt. De minimale uit te keren steun bedraagt 4.000 euro, maximaal wordt er 200.000 euro uitgekeerd.

De beoordeling van de aanvragen en coördinatie van de uitbetalingen zal worden uitbesteed aan de verschillende deelregio’s en de verwachting is dat het tot minstens april of mei zal duren voordat er meer duidelijkheid komt over de exacte aanvraagprocedures.

Daarnaast kunnen de deelregio’s eventueel zelf nog extra aanvullende eisen stellen.

 

Wil jij ook succesvol zaken doen in Spanje?

Wij richten dochterbedrijven één tot drie maanden sneller op dan andere kantoren doordat:

  • Wij weten precies welke documentatie en informatie er nodig is vanuit Nederland en België.
  • Wij weten hoe we de fiscaal-juridische en volmacht structuren van het Spaanse dochterbedrijf op de structuren van het Nederlandse of Belgische moederbedrijf af dienen te stemmen.

Wij hoeven dit wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, met ons kun je direct van start.

Vanwege dezelfde reden kun je via ons zes maanden tot een jaar eerder in full business zijn dan via andere partijen (die mogelijk op andere gebieden weer meer gespecialiseerd zijn dan wij, geen probleem, maar ook niet jouw of ons voordeel).

Profiteer van onze tips

Wij houden relaties gratis op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Wil je ook op de hoogte blijven?

Meld je dan makkelijk aan via een klik op de button ‘Gratis Tips’ rechts op deze pagina. Zorg dat je meer weet dan je concullega 🙂.

Gratis downloads om je snel op weg te helpen

Wil je je snel inlezen? Download gratis:

Wil je makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over het zaken doen in Spanje? Of wil je een vrijblijvende offerte voor het oprichten van een dochterbedrijf in Spanje of  het verzorgen van de boekhouding en belastingaangiften van je dochterbedrijf in Spanje?

De initiatiefnemer van de website DochterbedrijfSpanje.nl/be, Euro Economics (sinds 1996) is met een team van ruim 60 medewerkers het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.[:]