C19 Update Spain: Financiering overheidsgarantie

Doel: liquiditeitsproblemen voorkomen

Naar aanleiding van de COVID-19 crisis heeft de Spaanse regering dinsdag 24 maart buitengewone maatregelen genomen om bedrijven het hoofd te helpen bieden aan de economische en sociale impact van de crisis.

Een aantal van die maatregelen heeft betrekking op het zeker stellen van liquiditeit van Spaanse bedrijven en ondernemers. Het idee is dat Spaanse bedrijven en ondernemers aan betalingsverplichtingen moeten kunnen blijven voldoen.

De totale overheidsgarantie bedraagt in eerste instantie 20 miljard euro en is beschikbaar in gelijke proporties voor MKB en het grootbedrijf.

Voorwaarden

  • De aanvraag kan tot 30/09/2020 worden ingediend; bij toekenning is er een terugwerkende kracht tot 18/03/2020 mogelijk (bijvoorbeeld m.b.t. andere reeds verstrekte leningen).
  • De overheidsgarantie bij nieuwe leningen of bij oversluiten van bestaande leningen bedraagt voor het MKB 80%.
  • Voor het grootbedrijf bedraagt dit 70% bij nieuwe leningen en 60% bij verlenging van bestaande leningen;
  • De geldigheid van de garantie is gelijk aan de looptijd van de lening met een maximum van 5 jaar.
  • De aanvrager mag op 31/12/2019 niet in situatie van wanbetaling zijn, of op 17/03/2020 verwikkeld zijn in een faillissementsprocedure.
  • De kosten voor de bank: tussen 0,2% en 1,2%.
  • De kosten voor de bedrijven: te bepalen door de bank.

Welke banken?

De leningen zijn te verkrijgen bij de grote Spaanse banken zoals de Banco Sabadell, Banco Santander, Bankia, BBVA, Caixabank, enzovoorts.

De banken hebben zich verplicht om de kosten op “pre-Covid19 niveau” te handhaven en om ieder geval tot 30/09/2020 de voorwaarden van bestaande kredieten te handhaven.

Hoewel niet alle medewerkers bij banken nu al de ins en outs zullen weten, bevelen wij toch aan om de gebruikelijke contactpersonen te benaderen.

Je kunt ook je contactpersoon bij EuroEconomics benaderen. We kunnen dan eventueel bijstaan om bij je bank de mogelijkheden en voorwaarden te vragen.

Je kunt ook makkelijk mailen naar welkom@euroeconomics.com.

Meer nieuws COVID-19 maatregelen Spanje

Vragen?

Mail ons makkelijk en vrijblijvend je vraag. Kan gewoon in het Nederlands.

Je krijgt binnen een dag antwoord. Geen kosten.